RYBÍ POLÉVKA RECEPT
I rybí polévka může být perfektním bodem štědrovečerní večeře, pokud máte kvalitní a vyzkoušený recept. Základem je skvělý rybí vývar a zelenina. Polévka tvoří tradičně první chod každého hlavního jídla. Rybí polévka jednoduše historicky plnila velmi praktickou úlohu. Měla zasytit a zároveň měla zužitkovat části ryby, které by se běžně vyhodily. A to by byla škoda. Jak tedy na chutnou rybí polévku?
Ingredience:
2–3 kapří hlavy, 1 mrkev, 2 petržel, celer, 1 cibule, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, máslo, hladká mouka, petržel na ozdobení, krutony chleba nebo jiného pečiva.
Postup přípravy rybí polévky:
- Dobře očištěné kapří hlavy vložíte do hrnce, přidáte celou mrkev, petržel, kousky celeru, rozpůlenou cibuli. Vše zalijete vodou, osolíte, přidáte bobkový list a pár kuliček nového koření. Dáte pozvolna vařit.
- Vařte, dokud zelenina zcela nezměkne. Vyndejte koření a vývar přeceďte.
- Během vaření si připravte jíšku. Můžete použít kousek mrkve a druhou petržel, nastrouhat je nahrubo a na pánvičce lehce opražit na sádle. Nakonec zapražte moukou.
- Stále vařte a pomalu přilívejte trochu vývaru. Míchejte. Vznikne kaše.
- Tou pak zahustíte vývar. Můžete přidat maso z kapřích hlav, ale nemusíte. Polévku dochuťte dle potřeby, dozdobte petrželkou a podávejte s osmaženými krutonky.
Nemáte rádi kapra? Pozměňte recept na rybí polévku a zkuste lososa
Ingredience:
Filet z lososa bez kůže, kvalitní zeleninový vývar, 1 střední cibule, 2 brambory, 1 menší mrkev, máslo, česnek, smetana, sůl, pepř, hladká mouka.
Postup přípravy rybí polévky z lososa:
- Brambory, cibuli a mrkve nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťte máslo a zeleninu na ní orestujte.
- Zapražte hladkou moukou, míchejte, a ještě chvíli pražte.
- Zalejte vývarem, přidejte pokrájený filet a vařte do změknutí zeleniny.
- Polévku rozmixujte, zalejte 100 ml smetany a prolisujte česnek podle chuti (asi 3 stroužky). Dochuťte.
Tip na další články:
- Básničky k Mikuláši
- Dopis pro Ježíška ke stažení zdarma.