Jste v zimě skleslí a bez nálady? Vyzkoušejte datlové kuličky
Datle jsou malé oválné ovoce, které máme spojeno s vánočními svátky. Není vůbec náhodou, že se toto ovoce objevuje v našich obchodech právě kolem Vánoc, ze kterých se vyrábí výborné datlové kuličky. Měsíce, ve kterých se datle sklízí, jsou totiž září až prosinec. Plody bývají dlouhé 3-7 cm a široké 2-3 cm. Rostou ve velkých trsech vzdáleně připomínající obří střapce hroznů.
Pěstují se hlavně v Africe a na Středním a Blízkém východě. Jejich svraštělý tvar není výsledkem sušení, jak by se mohlo zdát, ale právě naopak tím, že toto ovoce vodu neobsahuje téměř vůbec. Je totiž složeno z téměř samých přírodních sacharidů. Kromě nich nám datle dodají vitamíny A, B a taky draslík, chlór, železo a měď.
Jsou rychlým zdrojem energie a zdravou náhradou bílého cukru. Prospívají spánku, zubům, kostem, pleti a upravují krevní tlak. A taky prý mají afrodiziakální účinky a to jak na muže, tak i na ženy.
Jsou báječné sladké chuti. Dokonce tak báječné, že se prý na jejich konzumaci dá vypěstovat závislost, asi jako na čokoládě. Nejlepší jsou datle Medjool. Velké, měkké, sladké a lahodné.
Když vás popadne mlsná aneb zdravé cukroví na poslední chvíli
Blíží se Vánoce a času už není nazbyt. Co si tak z datlí udělat nepečené, kuličky – zdravé, slaďounké a přitom bez cukru? Zabalené v lednici vám vydrží klidně až do Tří králů.
Téměř RAW datle kuličky
Co budeme potřebovat?
- 400 g vypeckovaných datlí,
- 200 g nepražených a nesolených kešu ořechů,
- 3 lžíce holandského kakaa,
- 2 lžíce medu,
- 2 lžíce strouhaného kokosu a
- troška vody
Příprava surovin: každou datli překrájíme zhruba na 3 kousky a namočíme na 2 hodiny do vody, aby změkly. Potom je zlehka vymačkáme a přebytečnou vodu vylejeme.
Na pomoc si vezmeme kuchyňský robot a rozmixujeme nejprve kešu oříšky. Až budou nasekané nadrobno, tak přidáme všechny ostatní ingredience. Mixujeme opatrně, až se nám všechno spojí do jednotné hmoty. Hmota musí být tužší, aby se daly dělat kuličky, ale kdyby byla až moc tuhá, přilejte trošičku vody. Z hmoty vyrobíme kuličky tak 2-3 cm velké a ty pak obalujeme v mletých kešu oříškách nebo třeba v kakau či kokosu.
Poznámka: k tomu, aby byly kuličky 100% RAW, byste potřebovali mít nepražené RAW kakao. Holandské kakao je u nás dostupnější, jenže s jeho přidáním už nejde o 100% RAW variantu, nicméně kuličky jsou stejně chutné
Další tipy najdete v článku vánoční cukroví.