Vánoční cukroví – Jak a kdy začít s přípravou
Vánoce jsou nejen chvílí, kdy se potkává rodina, sdílí se příjemné hodnoty a předávají dárky, ale i chvílí pro potěšení chuťových buněk. O Vánocích se připravuje řada speciálních a tradičních pokrmů. Nechybí mezi nimi i klasické vánoční cukroví. To se chystá již před vánočními svátky a jedná se většinou o drobné cukroví, kterým se zpříjemňuje vánoční čas.
Linecké pečivo a linecké těsto
Mezi nejoblíbenější, a proto také nejznámější druhy vánočních pamlsků patří linecké cukroví. Na jeho výrobu se používá linecké těsto, které můžeme řadit do křehkých těst. Nepřidává se do něj žádné kypřidlo. Na výrobu lineckého těsta se stačí držet ověřeného pravidla poměru 3:2:1, což je poměr mouky, másla a cukru. Tedy třeba:
- 300 g hladké mouky,
- 200 g másla a
- 100 g cukru.
Ke spojení přidejte ještě žloutek a promíchejte. Linecké těsto se dobře vykrajuje, můžete vyrábět cukroví, lepené cukroví, sušenky, a dokonce i koláče.
Nepečené vánoční cukroví
Velkou oblibu pro svou snadnou přípravu si i na Vánoce získává nepečené cukroví. Jedná se o lahodné pamlsky, na jejichž výrobu není nutná tepelná úprava. Vyrobit si můžete třeba kokosové kuličky, čokoládové kuličky, vosí hnízda, fíkové hvězdičky nebo třeba nepečené ovocné kuličky. Ty vyrobíte ze sušeného ovoce.
Ingredience: Bude vám stačit 50 g od sušených datlí, fíků, meruněk, švestek (mohou být i rozinky).
Postup přípravy: Všechno ovoce rozmixujete a ze vzniklé hmoty tvarujete kuličky, placičky nebo třeba rohlíčky. Ty pak obalíte v kokosu nebo mletých oříšcích, záleží na vás. Obalením nedochází k lepení cukroví k sobě.
Vegetariánské vánoční cukroví
Výhodou sladkostí je, že většina z nich vyhovuje i přísnějšímu jídelníčku vegetariánů. Je ovšem třeba vynechat sádlo. Pokud navíc bojujete i s konzumací vajec, pak je dobré zaměřit se více na svěžejší ovocné cukroví. Využít například banán na banánové sušenky.
Budete potřebovat :
- dva zralé banány,
- jednu třetinu hrnku mandlového mléka,
- jeden hrnek hladké mouky a
- půl lžičky prášku do pečiva.
Postup přípravy: Banány rozmačkáte v misce, přidáte mléko, mouku a prášek do pečiva. Důkladně promícháte. Pomocí lžíce odměřujete podobně velké porce a upravíte do tvaru sušenky. Pokládáte na pečicí papír na plechu. Sušenky pečete na 180 °C asi 10 minut do zhnědnutí.
Vánoční curkoví v minulosti
Sladkosti a cukroví patří neodmyslitelně k tradici vánočních a novoročních svátků. Již po staletí, či spíše po tisíciletí vedou primát ve vánočních tradicích. Dlouho totiž cukrovinky a sladkosti bývaly jediným dárkem. Dávno před vznikem křesťanské legendy, už ve starém Římě, si lidé přáli k novému roku štěstí a blaho. A bez ohledu na to, zda byli chudí nebo urození svá přání provázeli alespoň symbolickými dárky.
K jejich přání přidávali nejčastěji medové koláčky, sladké fíky, nebo sušené datle, aby se všem vydařil následující rok bez trampot a mrzutostí. Po dlouhé věky tvořily také ořechy, ovocné perníčky a sladké koláčky nadílku nejen dětí, ale také dospělých, které sledovaly tentýž záměr udělat radost a popřát příští rok stejně tak sladký a lahodný jako sladké a lahodné byly přinesené dárky.
Každý, kdo je zvyklý již po několik let připravovat vánoční cukroví má jistě vybrané své nejoblíbenější druhy a ví, kdy s jejich přípravou, případně s těstem na cukroví začít, aby bylo vše podle plánu dokončeno ještě před Štědrým dnem.
Perníkové těsto naplánujte zhruba měsíc předem
Pečeme cukroví, které potřebuje několik dnů na to, aby se takzvaně rozleželo a projevila se v něm dokonalá harmonie chutí, které našemu jazyku později zalahodí. Pravidlo velí začít perníkovým těstem. O tom, kdy začít s přípravou perníkového těsta rozhodují suroviny, které na perník obvykle používáme.
V některých pernících je i máslo, s těmi začínáme později. V jiných těstech máslo není, a tak tato těsta zakládáme třeba už na konci listopadu, tedy ještě o týden dřív než začne advent. Těsto pak necháváme dlouho až 3 týdny odpočinout v míse na skříni přikryté čistou utěrkou, která ho nechá dýchat.
Další těsta, která posléze přicházejí na řadu, jsou těsta na vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové a kakaové vánoční cukroví. Všechna tato těsta můžeme ihned zpracovat a upéct. Odležet necháváme až upečené cukroví. Jakmile upečené cukroví vychladne, narovnáme ho do čistých krabic vyložených polopergamenovým papírem.
Ideální je skladovat každý druh zvlášť. Hlavně u aromatických pracinek na to dbáme, neboť ty opravdu špatně snášejí sousedy. Vánoční pečivo v krabících ukládáme do chladu, nejlépe na balkon, do spižírny anebo zvolíme alespoň tu nechladnější místnost v bytě. Cukroví pochopitelně ukládáme nenazdobené, zdobit jej budeme až o třetí adventní neděli.
Jaké vánoční cukroví první týden v prosinci?
O druhé adventní neděli pečeme z lineckého těsta. Tomu stačí k rozležení kratší doba. Jakmile těsto upečeme a necháme vychladit, nezdobíme jej, a takto naskládané na sebe jej uskladňujeme opět v krabicích vyložených papírem. Oddělujeme pouze světlé těsto od tmavého.
Dva týdny před svátky
O třetí adventní neděli pečeme cukroví, jako jsou:
- marokánky,
- kokosky a
- těsta z bílků.
Právě nyní přichází čas na zpracování bílků, které nám zbyly z předchozího cukroví. Ideální jsou bílky na vytváření sněhových pusinek, řetězů atp.
Třetí adventní neděli využíváme zvláště ke zdobení již dříve upečeného cukroví. Proto vyrábíme zvláště krémy, polevy a náplně, zkrátka vše potřebné, pro dozdobení. Pilnější cukráři a ti, kteří zvládají přípravy na Vánoce s předstihem, se mohou ještě pustit do výroby nepečeného cukroví. Ostatní mohou nepečeným cukrovím doplňovat svůj vánoční sortiment sladkostí klidně ještě dva, tři dny před Štědrým večerem.
Naše dnešní, podstatně méně skromné vánoční sladkosti také jistě udělají radost, ale nepotěší nikoho víc, než ty, kteří sami cukroví nepečou ani nevyrábějí. Ty můžeme mile překvapit balíčkem pečeného cukroví zabaleného například od průhledného celofánu ovázaného stužkami ve vánočních barvách. Také nepečené cukroví můžeme darovat, například v papírových košíčcích, nebo v podobném dárkovém balení.