DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR

Lahůdkou, která nesmí na žádné Vánoce chybět, je rozhodně domácí vaječný likér. Často se mu říká také vaječný koňak nebo jednoduše vaječňák. Výborně chutná a jeho příprava je strašně jednoduchá. Vaječný likér je vhodný k přímé konzumaci, ale může tvořit i chutnou ingredienci při přípravě cukroví nebo třeba zmrzlinových pohárů.

Vaječný likér recept
Recept na vaječný likér

Vaječný koňak dobře chutná, zahřívá a připravený doma neobsahuje žádnou chemii. Nejsnadnější příprava spočívá v jednoduchém našlehání přísad do hutného skoro až krémového nápoje, který se nechá odležet v chladu a pak se může rovnou podávat. Jak na to?

Ingredience na vaječný likér:

1 plechovka kondenzovaného mléka, 1 plechovka Salka, 3 žloutky, 100 ml rumu, 8 g vanilkového cukru.




Postup přípravy vaječného likéru:

  1. Do mixéru vlijete žloutky, zasypete cukrem a necháte šlehat.
  2. Až vznikne pěnovitá konzistence, přidáte kondenzované mléko a dál šleháte.
  3. Po třech minutách přidáváte rum a Salko (čím víc tím bude výsledek sladší).
  4. Po prošlehání přelejete do uzavíratelné sklenice a dáte chladit.

Alternativa ke klasickému vaječňáku

Obdobným způsobem si můžete udělat stejný nápoj s trochu jinou příchutí. A to karamelovou. Stačí, když kondenzované mléko v plechovce povaříte. Stane se tak částečně karamelizované – mléko zhnědne a trochu zhutní, ale nadále se bude snadno mixovat. Výsledný nápoj má tmavší barvu, stále výbornou chuť klasického vaječného likéru, ovšem s velmi dobrým karamelovým dochucením.

Jaký použít rum?

Rum nápoj dochucuje a přidává mu trochu alkoholu, především ale chrání celý nápoj před zkažením. Samozřejmě můžete použít drahé rumy, ale výsledek bude v podstatě stejný, jako když využijete klasický běžný hnědý rum.

Bezalkoholový drink

Pokud chcete podávat vaječný likér i dětem nebo řidičům, udělejte i variantu bez rumu, nahraďte jej vanilkovým cukrem (nebo vanilkovým luskem) a špetkou muškátového oříšku, které spolu upraví chuť. I abstinenti mohou zažít lahodnou chuť a krémovou konzistenci vánočního domácího vaječného likéru.

Tipy na další články


Back to top button